vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Emil Bobanović Ćolić u GKS-u

Metković, 14.6.2009. - Izložbom slika i skulptura pod nazivom Još se poznaju stope otvorenoj u 12. lipnja u Galeriji GKS-a Metković domaćoj publici predstavio se slikar i kipar Emil Bobanović Ćolić.
   Izložba je nastala u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković i HAZU-ove Gliptoteke, a otvorio ju je predsjednik Ogranka MH prof. Ante Brečić.
   Prikazane slike variraju formatom i potječu iz dva ciklusa u kojima je umjetnik stvarao u posljednje vrijeme, ali ono što im je zajedničko paleta je boja reducirana na crvenu, modru, bijelu, zelenu i crnu. Zajednički im je i sadržajni okvir, odnosno jedra i jedrenjaci, a umjetnik kompozicije slaže od vrlo živo obojenih ili bijelih ploha razdvojenih li spojenih crnim rubom. Izložene skulpture formatom su male i izlivene u bronci poliranoj do visokog sjaja predstavljaju tople forme koje plijene kreativnim nabojem i oblikom. O djelu Emila Bobanovića Ćolića govorili su povjesničar umjetnosti dr. Antun Karaman i akademik Igor Fisković koji su i autori predgovora u katalogu izložbe čije otvaranje je svojom pjesmom upotpunila klapa Sv. Nikola. Svi ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati do 30. lipnja.