vijesti www.metkovic.hr

 Virusi

Crvi opet haraju
Metković, 27.8.2003. - Uključili ste računalo, spojili se na Internet, i uskoro vam započinje odbrojavanje s porukom da će se vaše računalo resetirati. Čestitamo! Postali ste ponosni vlasnik crva Blaster-A koji vam na računalo NIJE stigao e-mailom, kao što je to do sada bio slučaj, nego je ušao koristeći sigurnosne propuste na Microsoftovim operativnim sustavima NT, 2000, XP i 2003.
Iako su propusti uočeni prije nego se crv aktivirao, malo tko je na vrijeme napravio "zakrpe" koje Microsoft stalno nudi na svojim stranicama .
S druge strane, crv Sobig-F koristit će vašu znatiželju kad po prijemu e-maila ne odolite uputi "See the attached file for details" ili sličnoj, pa klikom na spajalicu (attachment, privitak) naredbom "Open" aktivirate crva. Ovakav crv sposoban je poslati se na sve adrese iz vašeg adresara (Address book). Pri tome čini još jednu zbrku. Osim što sam sebe šalje na adresu nekog od vaših poznanika, kao pošiljatelja ne navede vas (vaš e-mail) nego izabere opet nekoga iz vašega adresara. Osim adresara virus se šalje na sve e-mailove koje pronađe u vašim datotekama sa ekstenzijama .dbx, .eml, .hlp, .htm, .html, .mht, .wab, .tx, .dbx, .eml, .hlp, .htm, .html, .mht, .wab i .txt. Stoga, ako vam e-mailom stigne poruka sa prikačenim crvom, nema smisla obavještavati pošiljatelja kako je njegovo računalo zaraženo jer je crv samo preuzeo njegovu e-mail adresu. Time ćete spriječiti dodatnu paniku.
I što onda napraviti kako biste se zaštitili?
1. Uključite Firewall (program koji se postavlja između vas i Interneta i ne dopušta da tko "prčka" po vašem računalu.
2. Izvršite "Update" Windowsa. Obvezno "skinite" sve kritične zakrpe. Može potrajati, naročito na sporijim modemskim vezama, ali to morate učiniti. Pogledajte na ovoj adresi.
3. Instalirajte jedan od AV programa. Među boljima je Norton AntiVirus kojega možete naći na stranicama firme Symantec .
4. Odstraniti crva. Sve firme koje se bave antivirusnom zaštitom na svojim stranicama nude posebne programe za odstranjivanje virusa/crva koje treba skinuti (download) i uz eventualne dodatne pripreme pokrenuti na svome računalu.
5. Redovito, skoro svakodnevno posjetite WEB stranice svoga antivirusnog programa kako biste izvršili tzv. Live Update, tj, sa Interneta skinuli najnovije definicije virusa. Samo tako će vaš AV program biti sposoban prepoznati zaraženi e-mail ili blokirati aktivnost nekog programskog koda koji vam je podvaljen pristupom na neku od "zločestih" WEB Stranica.
6. Nikada ne otvarajte privitke (spajalica) koji u ekstenziji nose .exe, .bat, .pif, .scr, .shs, .chm, .lnk, .com . Radi se o programima koji na vašem računalu mogu načiniti što ih volja. Ako ne možete zapamtiti sve ove ekstenzije napišite ih na naljepnicu i zalijepite na monitor. Tako će i vaši ukućani biti na oprezu. Neke datoteke nose nazive tipa naziv.doc.exe. Izgleda kao da imaju dvije ekstenzije, nastojeći vas prevariti da se radi o Wordovom dokumentu. Ekstenzija je uvjek iza zadnje točke. Dakle, i ovdje se radi o programu.
7. Nadati se da nećete BAŠ VI biti među prvima koje će kakav novi virus zaraziti prije nego što su AV kompanije uspjele na Internet postaviti zaštitu.