vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Lipi naši škoji

Metković, 22.5.2009. - Otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom Lipi naši škoji autora Vide Bagura sinoć je započela jubilarna 25. smotra folklora Na Neretvu misečina pala.

   Prof. Vido Bagur jedan je od najpoznatijih hrvatskih folklorista i utemeljitelj  KUD-a Metković koji je odavno postao metkovski brand. Baveći se desetljećima proučavanjem hrvatske tradicijske baštine Vido Bagur je stvorio veliku audio, video i nadasve foto dokumentaciju bez ikakvih pretenzija da svoje fotografije proglasi umjetničkima, mada se za neke može upotrijebiti taj atribut. Njegove fotografije svjedoče bogatstvo kojemu je nerijetko prijetilo propadanje i zaborav, naročito u malim sredinama kakve su po našim otocima, ali i priobalnom dijelu Hrvatske.
   Izložba fotografija Lipi naši škoji dio je projekta koji su osmislili umjetnički direktor Lada Ivan Ivančan mlađi i Vido Bagur uz pomoć etnomuzikologa Joška Ćalete. Odabir su načinili Ivan Ivančan (koji je na otvaranju govorio o autoru i njegovu djelu), Zvjezdana Antoš i sam autor fotografija Bagur.