vijesti www.metkovic.hr

 Narona

[U]okvir[i] svjetlo

Metković, 21.5.2009. - Međunarodni dan muzeja 18. svibnja i drugu obljetnicu svoga otvaranja Arheološki muzej Narona obilježio je programom [U]okvir[i] svjetlo, dok su svi posjetitelji toga dana imali besplatan ulaz.
   Od Tonija Glučine, kustosa u AMN, doznali smo da se njihov muzej pridružio široj akciji Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva kroz koju se nastoji spojiti muzejsku djelatnost i turizam. Svaki je muzej izabrao jedan predmet, a u Vidu su izabrali lucernu koje je samo na prostoru hrama pronađeno preko 200 komada. Uz djelatnike AMN-a u programu su sudjelovali i Gimnazija Metković, OŠ Don Mihovila Pavlinovića, Područna škola u Vidu, OŠ Stjepana Radića i Dječji centar Metković sa svojim vrtićima u Metkoviću i Vidu.
   Nakon predavanja o svjetlosnom zagađenju s kojim se suočava moderno društvo, posjetitelji su mogli kušati razne pripravke prema drevnim rimskim receptima te razgledati postav Muzeja, a da sve bude u rimskom štihu pobrinule su se učenice metkovskih škola obučene u rimske odore s replikama rimskoga nakita kakav se prodaje u muzejskoj suvenirnici.