vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Zavjet izviđača

Metković, 18.5.2009. - Izviđači Odreda izviđača poriječana Metković 16. svibnja položili su svoj Zavjet čime su i službeno postali članovi izviđačke organizacije, odnosno Saveza izviđača RH, te su stekli pravo nošenja izviđačke marame kao znaka pripadnosti organizaciji.
   Zavjet su na zavjetnoj ceremoniji ispred Gradskog kulturnog središta Metković izrekli skupno, ponavljajući tekst za načelnikom.
   Prije polaganja Zavjeta izviđači su položili cvijeće i zapalili svijeće pred Spomenikom poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava, a polaganje zavjeta proslavili su prigodnim domjenkom u prostorijama Odreda.
   Prema Zakonima izviđača Zavjet se može polagati tijekom trajanja zadnje, svečane logorske vatre, tijekom zadnje večeri na zimovanju, logorovanju i slično ili može biti upriličena zasebna svečanost. U nekim zemljama običaj je da se Zavjet polaže tijekom travnja, na nedjelju najbližu danu Sv. Jurja koji je zaštitnik izviđača, a slavi se 23. travnja. Polaganje se može organizirati i na Dan izviđača koji se obilježava 19. svibnja.