vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Betlehemsko svjetlo u Metkoviću

Metković, 22.12.2008. - Betlehemsko svjetlo, koje se tradicionalno pali u mjestu Kristova rođenja, u subotu je stiglo i u Metković. Svijetlo su tijekom mise održane u Katedrali Sv. Duje u Splitu, koju je predvodio katedralni župnik don Tomislav Čubelić, preuzeli Andija Janković i Vesela Vištica, predstavnici Odreda izviđača Poriječana Metković.

   Betlehemsko svijetlo u Katedralu Sv. Duje donijeli su splitski izviđači (Splitski skautski zbor ili Savez izviđača Splita). Oni su u Zagrebu Svijetlo preuzeli za područje Dalmacije, a osim metkovskih izviđača preuzeli su ga izviđači iz Zadra, Šibenika, Trogira, Splita, Vrgorca, Makarske, Sinja i Omiša.
   U Dom izviđača Poriječana Betlehemsko svijetlo stiglo je navečer gdje su ga uz članove toga odreda dočekali i izviđači odreda  Žapci s načelnikom Ivanom Vuicom. Svijetlo će u Domu ostati do Badnjaka kad će ga izviđači Poriječni odnijeti u crkve u župne crkve u Vidu i Opuzenu te župnu crkvu Sv. Nikole u Metkoviću. Izviđači Žabci Svjetlo će odnijeti u župnu crkvu Sv. Ilije te u Bijeli Vir i Mlinište. Kako je dogovoreno,  svećenici će petnaest minuta prije ponoći Betlehemsko svijetlo čekati pred crkvama te ga zajedno s izviđačima svečano unijeti u crkve.