vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Proslavljeno otvaranje Glazbene škole

Metković, 10.12.2008. - Osnovna glazbena škola Metković, kao samostalna ustanova, s radom je započela 1. rujna, a jučer je svečano proslavljeno njeno otvaranje.
   Svečanosti koja je održana u Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković, uz brojne uzvanike bili su nazočni i saborski zastupnik i gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo, županica Mira Buconić, dožupani Miše Galjuf i Ivo Karamatić, v. d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Jagoda Jakir te Marko Biškup.
   Nazočne je pozdravio je ravnatelj Škole Zvonko Knežević zahvalivši se svima koji su omogućili da OGŠ Metković nakon 24 godine djelovanja postane samostalna škola.
– Želja nam je da uz raspjevani Dubrovnik budemo drugi glazbeni centar u županiji. Nadamo se da ćemo u narednim godinama u tome i uspjeti te da ćemo skupa s glazbenim školama u Neretvi stvoriti osnovu za otvaranje Srednje glazbene škole – rekao je tom prigodom Knežević.
   Skupu su se obratili i gradonačelnik Gabrić i županica Buconić koji su istaknuli važnost glazbenog obrazovanja u Metkoviću te dali punu podršku daljnjem radu Škole koja je prema njihovim riječima prvi korak ka otvaranju Srednje glazbene škole u Metkoviću. Tijekom svečanosti, simboličnim rezanjem vrpce, županica je Školi uručila pijanino na kojem će zasigurno mnoge dječje ruke zasvirati svoje prve tonove. Blagoslov novoj školi, njenim djelatnicima i učenicima udijelio je župnik župe Sv. Ilije fra Dušan Džimbeg.

   U prigodnom programu nastupio je školski zbor pod ravnanjem prof. Dragana Gutića, školski orkestar pod ravnanjem prof. Zvonka Kneževića, a svoje umijeće pokazala je i nekolicina malih glazbenika izvevši solo dionice na instrumentima koje su odabrali za svoje glazbeno obrazovanje.    


Osnovna glazbena škola Metković s radom je započela 1984. kao područni odjel Narodnog sveučilišta iz Ploča, da bi nakon tri godine nastavila djelovati u sastavu današnje OŠ Stjepana Radića. Samostalno djelovanje započinje početkom ove školske godine. U šk. god. 2008./09. u Školu je upisano 90 učenika, a o njima skrbi 14 zaposlenika. U proteklih 24 godine kroz Školu je prošlo preko 400 učenika, od čega ih je 10 završilo Glazbenu akademiju i 14 Srednju glazbenu školu, a troje bivših učenika danas su zaposlenici Škole.