vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Dan otvorenih peljeških podruma

Metković, 5.12.2008. - Jučer je Pelješac bio u središtu zanimanja ljubitelja dobroga vina. Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije te udruge Plavac mali, Dingač i Pelješki vinski puti organizirali su „Dan otvorenih peljeških podruma“.


  Iz Metkovića je put Pelješca autobusom krenulo pedesetak izletnika koje je predvodio gradonačelnik Gabrić, a u Stonu im se pridružila i županica Mira Buconić. Tamo su nakon degustacije vina PZ Stoviš razgledali Arheološku zbirki špilja Gudnje i Nakovana.


   Izlet je nastavljen obilaskom obiteljskih vinarija Vukas, Miloš, Matuško i Kiridžija, te vinarija poljoprivrednih zadruga Dingač i Putnikovići. Osim degustacije vina i tradicionalnih jela zanimljivo je bilo čuti priču o „Plavcu malom“, različitim lokalitetima na kojima uspijeva te o tehnologijama koje se primjenjuju da bi se od te autohtone sorte dobila vrhunska vina.


   U restoranu Obiteljskog gospodarstva Antunović u Kuni za sve izletnike organiziran je ručak uz glazbenu pratnju mladih metkovskih svirača.
   „Dan otvorenih peljeških podruma“ jedna je od manifestacija kojom pelješki vinari žele promovirati i učvrstiti brand "Plavac mali" od kojega nastaju poznata vina kao što su Dingač i Postup.