vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Augustej bez Augusta

Metković, 27.11.2008. - Jučer je s tribine u Arheološkom muzeju Narona skinut carski kip imperatora Augusta da bi bio otpravljen put Zagreba u Hrvatski restauratorski zavod. Iako je restauracija smog kamena  već davno obavljena, sada treba načiniti nove nosače. Tako će ostalih četrnaest kipova privremeno ostati bez svoga „šefa“.
  – August je do sada imao jednu radnu verziju nosača koja je napravljena u Splitu nakon pronalaska, ali taj nosač nije adekvatan što se tiče same statike kipa, a niti estetike, a uz to se ne uklapa sa ostalim skulpturama u Augusteju. Kako je tijekom zimskih mjeseci posjeta u Arheološkom muzeju Narona smanjena, smatrali smo da je to idealno vrijeme da se obavi restauracija jer je August ipak središnja ličnost Augusteja. Nakon restauracije i nadomjeska metalnih dijelova skulptura će se vratiti i izložiti u Augusteju. Kao i do sada, stajat će samostalno na nosačima koji će biti napravljeni od inoksa. Nakon povratka Augusta, koji je posljednji kip koji će se restaurirati, ostaje nam usklađivanje visina svih skulptura koje su u Augusteju, a koje nisu usklađene iz razloga što su kipovi s restauracije dolazili pojedinačno. Usklađivanje visina je posljednja faza koja nam slijedi s čime ćemo završili obnovu, odnosno rekonstrukciju Augusteja u cijelosti – rekao nam je ravnatelj Muzeja Hrvoje Manenica.
   Restauracija Augusta obavit će se u Zagrebu kod majstora Antonija Šerbetića (radio na restauraciji lošinjskoga Apoksiomena) u radionici za metal Restauratorskoga zavoda. Kako radovi obuhvaćaju i restauraciju kipa i prenamjenu same tribine troškovi će iznositi oko 170 tisuća kuna.