vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Od komunista do vjernika

Metković, 27.11.2008. - U organizaciji Radija Narona i Zvonka Nikolića sinoć je u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću bilo predstavljanje knjige Zdravka Tomca Obraćenje (od komunista do vjernika) na kojem je nastupio sam autor.
   U kazališnoj dvorani okupilo se respektabilnih tristotinjak posjetitelja koji su gotovo sat i pol sa zanimanjem slušali Tomćevo obrazlaganje kako je od uvjerenoga socijalista komunista završio na Kristovu putu. Tomac, očito vješt i zanimljiv pripovjedač, u osobnu je priču upleo sva društveno-politička kretanja kojima je i sam bio svjedok, a nerijetko i koautor.
   – Glasna i vrlo angažirana manjina cijelo vrijeme širi teorije o tome kako Domovinski rat uopće nije bi domovinski, kako su Hvati ustašoidni jer se masovno okupljaju na Thompsonovim koncertima (pa tamo bude nekoliko nih s ustaškom ikonografijom), kako je Tuđman s Miloševićem dijelio Bosnu  i Hercegovinu... Ne znam s kojim snagama je to mogao učiniti u situaciji kad ni Hrvatsku nije imao čime braniti. Tuđman je, kao ozbiljan političar, na takvim sastancima s Miloševićem samo kupovao vrijeme, što se pokazalo ispravnim jer je na koncu Republika Hrvatska bila međunarodno priznata. Nakon toga dogodila su se strašna stradavanja, ali Hrvatska država politički nije dolazila u pitanje. Da je išao u izravan konflikt s Miloševićem (JNA) možda bi rat trajao i deset godina – obrazložio je Tomac.