vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Najljepši školski vrt u Hrvatskoj

Metković, 25.11.2008. - Sa svečanosti proglašenja najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj za 2008., koja je održana 24. listopada u Slavonskom Brodu, metkovskoj OŠ Don Mihovila Pavlinovića stiglo je još jedno vrijedno priznanje.

  U konkurenciji mnogih lijepo uređenih školskih vrtova diljem Hrvatske, Prosudbeno povjerenstvo odlučilo se OŠ Don Mihovila Pavlinovića dodijeliti Priznanje za najljepše uređen školski vrt u Hrvatskoj za 2008. Takvo priznanje dobilo je ukupno devet škola iz Hrvatske za koje je Povjerenstvo ustvrdilo da su „postigle izniman napredak i učinile velik pomak u uređenju školskih vrtova i okoliša“.
Da bismo osvojili Priznanje morali smo zadovoljili vrlo stroge kriterije. Ocjenjivala se autohtonost biljnih vrsta, izgled školskog vrta, promjene u proteklom razdoblju te utjecaj školskog vrta na pozitivne promjene stanja u okruženju ili okolišu. Stanje u vrtu provjerilo je Povjerenstvo koje je u srpnju bilo u Metkoviću. Uz plaketu, već izvješenu u atriju škole, dobili smo i pet tisuća kuna koje ćemo utrošiti za poboljšanje vodonatapnog sustava u našem vrtu – rekao nam je ravnatelj Škole Petar Jakić. 

   P
rojekt Najljepši školski vrtovi nastao je u proljeće školske godine 1994./95. na prijedlog Obrazovnog programa Hrvatskoga radija, odnosno njihove emisije Slušaj kako zemlja diše. Podupiru ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Ministarstvo kulture. Uz njih, potporu projektu daju i Hrvatska turistička zajednica, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojni darovatelji koji školama osiguravaju vrijedne nagrade.
  Osim najnovijeg priznanja, OŠ Don Mihovila Pavlinovića može se pohvaliti i nagradom iz 2003. kada je također osvojila nagradu Najljepši školski vrt u kategoriji promorsko-dalmatinski vrt.