vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Skupština Ogranka MH Metković

Metković, 25.11.2008. - Za predsjednika Ogranka Matice hrvatske Metković ponovno je izabran prof. Ante Brečić, dugogodišnji član Matice i istaknuti kulturni i prosvjetni djelatnik.
  Tako su jednoglasno odlučili članovi Skupštine Ogranka na Izbornoj skupštini koja je održana u ponedjeljak, 24. studenoga u Zgradi političkih stranaka. Također jednoglasnom odlukom, dopredsjednik Ogranka ostao je Ratko Krstičević, dok je za tajnika izabran Ivan Nadilo koji je na tom mjestu zamijenio Božidara Lovrića. Funkciju rizničara sljedeće četiri godine obnašat će Željko Veraja. U Upravni odbor izabrani su: Jozo Jurković, Tonći Jerković, Dragan Tolić, Tomislav Zubčić, Blagotvor Grgurinović i Božidar Lovrić. Nadzorni odbor čine Jure Mijić, Vesna Vidović i Ivo Veraja.
  Ratko Krstičević je na Skupštini podnio izvješće o radu Ogranka tijekom protekle četiri godine u kojem je istaknuto kako je, unatoč kroničnoj novčanoj oskudici koja muči kulturu, Ogranak napravio dvadesetak izložaba renomiranih likovnih umjetnika te izdao četiri knjige, a još dvije trebale bi iz tiska izaći do kraja godine. Potvrda o kvaliteti objavljenih naslova stigla je iz Središnjice Matice hrvatske koja je knjizi Povijest Crkve u Hrvata, autora dr. don Mile Vidovića, 24. lipnja ove godine dodijelila nagradu Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo što ga je objavio neki ogranak Matice hrvatske.
  U ime Nadzornog odbora Ogranka Matice hrvatske Metković, izvješće je podnio Jure Mijić koji je, nakon uvida u rad Ogranka, rekao da su svi postupci usklađeni sa zakonskim odredbama. Pročitano je i financijsko izvješće za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2007. u kojem stoji da je Ogranak u prošloj godini imao priliv novca u iznosu od 99.473 kune. U tome je Grad sudjelovao s oko 12 tisuća kuna, Županija s 14 tisuća kuna te Državni proračun s 38 tisuća kuna. U sredstva je ušlo i 34 tisuće kuna ostatka sredstava iz 2006. Izdaci u istom razdoblju iznosili su oko 95 tisuća kuna. Tijekom 2007. zabilježen ostatak novca u iznosu od 38.763 kune pa je on ušao u prihod 2008.
  Sukladno dosadašnjoj programskoj orijentaciji i postignutim rezultatima, aktivnosti MH Metković u 2009. odvijat će se na nekoliko ustaljenih razina. Kao i do sada, riječ je o izdavačkoj djelatnosti, organizaciji izložaba, koncerata i kazališnih predstava, organiziranje različitih tribina kao i suradnja s drugim ograncima MH naše županije i Hrvatske te susjedne BiH. Za 2009. u pripremi su izdanja Monografija Rucner, Toponimi sela Desana, Katastarska mapa Borovaca, Povijest župa doline Neretve don Mile Vidovića  te Priče iz Komina Olivere Medak. 
  Od planiranih izložaba trebale bi se održati izložbe Josipa Škerlja, Emila Bobanovića Ćolića te zajednička Petra Barišića, Igora Čabraje i Ivana Vučića. Kako se u Ogranku dosta posla obavi u hodu tako će planirane aktivnost vjerojatno biti i veće.