vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Prva godišnjica 'Burila'

Metković, 23.11.2008. - Udruga prijatelja starina i kolekcionara Burilo iz Metkovića proslavila je svoj prvi rođendan. Tom prigodom, u sjedištu Udruge u Ulici Stjepana Radića br. 5, održana je Skupština kojoj se odazvalo desetak članova.
Prema riječima Milana Čorkala, Udruga je nastala na inicijativu nekolicine kolekcionara i prijatelja starina koji su Osnivačku skupštinu održali 22. studenoga 2007. Nakon više prijedloga članstvo se odlučilo za ime Burilo pa je tako Udruga registrirana 23. siječnja 2008. Za predsjednika je izabran Mario Glušćević, a titulu počasnog predsjednika dobio je Boris Raspudić u čijem prostoru Udruga trenutno djeluje.
Udruga namjerava organizirati sajmove antikviteta i umjetnina, izdavati priručnike vezane uz kolekcionarstvo, antikvitete i restauraciju. Tu je i suradnja s turističkim zajednicama, upoznavanje članova s aktualnim zakonima vezanima uz navedena područja, a planirana je i suradnja s različitim stručnjacima kao što su kustosi, povjesničari umjetnosti i sl. Ipak, u protekloj godini ponajviše se radilo na povećanju članstva, pa Burilo trenutno ima 24 člana, među kojima ima i onih iz BiH, Crne Gore i s Kosova. Kažu da im pravi posao tek slijedi, a ono što je značajno izdvojiti u protekloj godini tiskanje je kalendara na kojem su se našle starine izložene u prostorijama Udruge i koji je poslan na veliki broj adresa širom svijeta.