vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Tečaj bridža u Gimnaziji

Metković, 23.11.2008. - U organizaciji entuzijasta iz Bridge kluba Dubrovnik u metkovskoj Gimnaziji održan je tečaj bridža, društvene igre koja bi uskoro mogla postati izborni predmetom u hrvatskim školama.
Zamolili smo jednoga od voditelja tečaja Franu Jančića, člana Bridge kluba Dubrovnik i sudca Bridge saveza da nam nešto kaže o njihovu dolasku u Metković.
– U Metković smo došli jer želimo u našoj županiji popularizirati bridž, naročito među mladima i to pod geslom „Odvucimo stare ispred televizora, a mlade iz kafića“. U Zagrebu sam upoznao entuzijaste bridžiste iz Metkovića koji su me povezali s prof. Ljiljanom Jeličić. Imali smo razumijevanje ravnatelja prof. Jurkovića i tako smo došli u metkovsku Gimnaziju. U petak i subotu održali smo tri predavanjima na kojima se okupilo 25 učenika pa se nadamo da ćemo uspjeti pokrenuti Bridge sekciju u školi i vidjeti se na nekim budućim natjecanjima. Bridž se polako širi školama u Hrvatskoj pa ga već imaju Imotski, Split i neki drugi gradovi, a sve je započelo u Vukovaru. Do sada smo održali dva tečaja na Sveučilištu u Dubrovniku a metkovska Gimnazija je prva škola u županiji gdje to radimo.

Bridž
(bridge) je igra s francuskim kartama u kojoj dva para igraju jedan protiv drugoga. Sastoji se od dva dijela. Prvi je licitacija gdje se parovi nadmeću što će odigravati, tj. tko će imati pravo na to. Nakon toga slijedi odigravanje gdje jedan par pokušava spriječiti pobjednike licitacije da realiziraju svoj kontrakt (ugovor). Na turnirima se prakticira uspoređivanje rezultata tako da se karte koje je jedan igrač dobio nakon odigranoga vraćaju u početno stanje i idu na druge stolove. Tako se eliminira faktor sreće i uspoređuje tko je s istim kartama napravio bolji rezultat.