vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Radionica za izradu narodnih nošnja

Metković, 23.11.2008. - U Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić 22. studenoga održana je Radionica za izradu narodnih nošnja Dubrovačko-neretvanske županije koju je u suradnji s Udrugom organizirao KUD Metković.
Radionica je održana u sklopu projekta Otvorimo bakinu škrinju što ga je Udruzi odobrilo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti temeljem natječaja za prijavu projekata volonterske pomoći u dnevnom boravku za starije osobe.
S tehnikama izrade dijelova narodne nošnje sudionice radionice upoznala je Julija Kaleb, jedna od rijetkih stručnjakinja za izradu dalmatinskih narodnih nošnja.
– Današnja tema bila je vez kojim se ukrašava narodna nošnja. Iako je među polaznicama bio dosta žena treće životne dobi koje vrlo lijepo vezu ili pletu, do danas se nisu susrele s tehnikama koje sam im pokazala jer se narodne nošnje nisu izrađivale po kućama. Naravno, to se može savladati, ali izrada narodnih nošnji je mukotrpan posao koji zahtjeva puno uloženog truda i vremena, nekada i po pet do šest sati dnevno ako su rokovi kratki. Najteži dio je pronaći odgovarajući materijal, a danas tijekom radionice radili smo na komadima koji mi ostaju tijekom izrade nošnji i koje čuvam za ovakve prigode – rekla nam je Julija Kaleb.
Za vrijeme trajanja projekta, a to je do kraja prosinca, osobe treće životne dobi biti će volonteri koji pomažu djeci educirajući ih i prenoseći im dio svojih sjećanja i mudrosti.