vijesti www.metkovic.hr

 Vježba

Hubert 2008

Metković, 21.11.2008. - Jutros se na području Dragovije izgubila se strana državljanka koja se mobitelom javila suprugu rekavši da je ozlijedila koljeno te da ne zna gdje se nalazi. Njezin suprug prijavio je nestanak Županijskom centru 112 Dubrovnik, nakon čega je organizirana potraga.
Ova izmišljena vijest samo je okvir za zajedničku vježbu traganja i spašavanja za nestalom osobom „HUBERT 2008“ koja je provedena na potezu Dragovija – Nova Sela i plod je zajedničke suradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik i Hrvatske gorske službe spašavanja. Njima su se pridružili Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Metković, Javna vatrogasna postrojba Metković,  Šumarija Metković, Lovačko društvo „Muflon“ Metković, Odred izviđača  „Ivica Prusac-Juma“ iz Momića, odredi izviđača „Žabac“ i „Metković“ iz Metkovića te Grad Metković kao domaćin.

Svrha zajedničke vježbe bila je ustanoviti spremnost, uvježbanost i opremljenost svih sudionika zaštite i spašavanja na području Grada Metkovića te u praksi uočiti moguće probleme i poteškoće koje se javljaju na terenu.

Na vježbi je predstavljen rad daljinski upravljane termovizijske kamere i IC uređaj za noćno promatranje, a aktivno je sudjelovao i policijski pas tragač s vodičem.

Zajedničku ocjenu o uspješnosti vježbe dali su načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Zlatko Sokolar, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Goran Violić, pročelnik HGSS Stanice Dubrovnik Zoran Ateljević i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića Mato Mustapić.
Zajednički elaborat vježbe izradio je Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, dok su pojedinačne elaborate djelovanja izradili svi sudionici za svoje akcije.
Grad Metković opremio je stožer i osigurao prijevoz do zbornoga mjesta, organizirao nabavu hrane i pića za sudionike u akciji te pribavio ostalu logističku opremu.
Izviđači su uredili stožerno mjesto i postavili šatore za svih 110 sudionika akcije potrage, osigurali su podjelu toplih napitaka i hrane, a punoljetni izviđači sudjelovali su i aktivno u potrazi.