vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Zagrebački gitarski trio

Metković, 21.11.2008. - U Gradskom kulturnom središtu 19. studenoga nastupio je Zagrebački gitarski trio u sastavu Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš.
Na programu su bila djela J. S. Bacha, M. A. Zanija de Ferrantija, Roberta Coinela i Raúl Maldonada, Gorana Listeša i Antonína Dvořáka. Nažalost, koncert je pratila malobrojna publika i prava je šteta što izvrsnu svirku nije čulo više ljudi jer su takvi glazbeni događaji u Metkoviću, ipak, rijetkost.
Zagrebački gitarski trio osnovan je 1984.  Od tada je nastupao u skoro svim hrvatskim gradovima te u velikom broju europskih zemalja. Repertoar im obuhvaća raspon od renesansne do suvremene glazbe, a sastoji se od izvornih skladbi za tri gitare iz 19. stoljeća, transkripcija koje piše Darko Petrinjak te novih, Triju posvećenih djela. Za Trio su skladbe pisali mnogi hrvatski skladatelji, ali i oni iz svijeta.
Zagrebački gitarski trio dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski za 1996. te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Milka Trnina i nagrade Vladimir Nazor za 2004.