vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Bez daha, ali ne i bez nade

Metković, 20.11.2008. - U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti, koji se obilježava 19. studenoga, dr. Darka Volarević, pulmolog u metkovskom Domu zdravlja i član Izvršnog nacionalnog odbora za KOPD Hrvatske, poduzela je niz akcija kako bi javnost što bolje upoznala s tom bolešću.

Akcije pod sloganom „Bez daha, ali ne i bez nade“ započele su u utorak na sjednici Gradskog vijeća kad su svi vijećnici i gradonačelnik dobili bedževe, a kraj Zgrade političkih stranaka  omotana je traka s natpisom „Zona bez duhanskoga dima“.

– Danas smo imali akcije omatanja trake uz metkovske škole jer se prva cigareta, u pravilu, zapali s 12 godina. Akciju je poduprlo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kao i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Širu javnost s tim problemom upoznali smo putem radioemisije o KOPB, njenim razmjerima i liječenju. Aktualizirana problematika vezana je i uz lijekove koji pacijentima nisu pristupačni jer nisu na besplatnoj listi – rekla nam je dr. Darka Volarević.
Od KOPB-a godišnje u Europi umire oko 300 tisuća ljudi, što je više nego od karcinoma dojke i leukemije zajedno. Problem je što se bolesnici ne javljaju na vrijeme pa se bolest kasno dijagnosticira, a najveći uzrok bolesti je pušenje. Rizične skupine, kašljači, oni kojima nedostaje zraka i pušači preko 40 godina, barem jednom godišnje trebali bi napraviti spirometriju pluća.
Ispred metkovskoga Doma zdravlja za građane je, u okviru te akcije, organizirano ispitivanje plućne funkcije pomoću suvremenih uređaja pa su im liječnici na osnovu rezultata mogli odmah dati stručan savjet.