vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

60 godina stručnoga školstva

Metković, 15.11.2008. - Jučer je u Metkoviću svečano obilježena šezdeseta obljetnica stručnoga školstva u gradu koje je 1948. započelo osnivanjem Škole učenika u privredi, nastavljeno stručnim usmjerenjima Centra usmjerenoga obrazovanja „Petar Levantin“ i Obrtničke škole Metković i na kraju rezultiralo Srednjim školom Metković u kojoj se danas školuje gotovo 900 učenika u 22 različita usmjerenja.

  Proslava je započela u Školi otvaranjem izložbe fotografija s različitim sadržajima koje prikazuju djelovanje škole tijekom desetljeća, a nastavljena svečanim programom u Gradskom kulturnom središtu.

  Na početku programa nazočne su pozdravili ravnatelj Mario Obradović, dožupan Mišo Galjuf i zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić. Kratak pregled šest desetljeća stručnoga školstva u Metkoviću iznio je dugogodišnji profesor povijesti u svim spomenutim školama Ivan Jurić.


  U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Crkveni zbor iz Opuzena, plesači folklorne sekcije KUD-a Metković te učenici Srednje škole. Najviše pozornosti privukle su dvije modne revije za koje su odjeću kreirali i izradili sami učenici.


  U Gradskom kulturnom središtu priređena je izložba umjetničkih radova što su ih izradili učenici i profesori Škole, a u Srednjoškolskoj športskoj dvorani odigran je malonogometni turnir na kojem su nastupili učenici četiriju neretvanskih srednjih škola: Srednje škole i Gimnazije Metković, Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen i Strednje škole Fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča.