vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Skup oboljelih od PTSP-a

Metković, 8.11.2008. - U Zgradi političkih stranaka danas je održana Skupština Zajednica udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a RH koja trenutno okuplja deset članica. Kako po Statutu Zajednicom na godinu dana upravlja jedna od članica, svrha Skupštine bila je da Udruga oboljelih od PTSP-a doline Neretve preuzme upravljanje Zajednicom pa će njen predsjednik biti umirovljeni satnik Ante Krstičević Pikoča.
Dosadašnji predsjednik, Stjepan Španić, podnoseći izvješće za proteklu godinu, istaknuo je kako je Zajednica za svoje aktivnosti od Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti dobila tek deset tisuća kuna, što nije dovoljno za kupovinu cvijeća i svijeća prilikom obilježavanja važnijih datuma tijekom godine, a kamoli za različite aktivnosti udruga. Istaknuo je kako je Zajednica radila na rješavanju različitih problema koji muče branitelje, a velikim problemom smatra što ljudi „na vrhu“ nisu shvatili tko je i što jest Zajednica. Prema njegovom mišljenju, Zajednica će svoj položaj ubuduće sigurno popraviti što garantira rad, iskrenost i poštenje vodstva i svih članica Zajednice. Kako se više Zajednica ne bi poistovjećivala s drugim slična imena (Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH), na Skupštini je usvojen prijedlog da se Zajednica preimenuje u Savez udruga oboljelih od PTSP-a RH. Španić je na kraju rekao da se nada kako će Ministarstvo branitelja ubuduće imati više sluha za aktivnosti Saveza te da će im odobriti dodatna sredstva pa je s tim u vezi pročitao pismo potpore dopredsjednice Vlade i ministrice branitelja Jadranke Kosor.

Prije Skupštine položeni su vijenci pred središnjim križem na groblju Sv. Ivana i pred spomenikom poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Potom su se svi zaputili prema novootvorenim prostorijama Udruge oboljelih od PTSP-a doline Neretve koje je blagoslovio fra Dušan Džimeg.
U večernjim satima u Gradskom kulturnom središtu održan je tribina na temu PTSP-a na kojoj je o toj bolesti govorila dr. Branka Lapenda.