vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Športska bez štekata

Metković, 7.11.2008. - One koji su jutros na kavu došli u Športsku ulicu dočekao je neobičan prizor. Pred kafićima više nije bilo stolova i stolica.
Kako su se po gradu već čule različite verzije o razlozima, informacije smo zatražili u Uredu za gospodarstvo Grada Metkovića i doznali da se jutros oko 6 sati započelo s uklanjanjem stolova i stolica s javnih površina ispred ugostiteljskih objekata u Športskoj ulici. U akciji su sudjelovali Komunalno redarstvo Grada Metkovića uz asistenciju zaštitarske tvrtke IMP Security - Medak i djelatnika Policijske postaje Metković. Razlog uklanjanja je nepridržavanje Odluke o komunalnom redu koja se odnosi se na držanje stolova, stolica i drugih stvari na javnim površinama. Ugovore o tome ugostitelji su potpisali s Gradom, a oni su istekli 31. listopada pa je dio ugostitelja već prije sam uklonio svoje stolove i stolice.
– Prema važećoj Odluci Grada, u vremenu od 30. ožujka do 31. listopada ugostitelji mogu koristiti javne površine uz plaćanje. Izvan toga perioda dužni su ukloniti sve pokretne naprave s javne površine. Današnjom akcijom uklonjeni su stolovi i stolice svima koji to nisu napravili sami nakon isteka ugovora, a ne onima koji ne plaćaju javnu površinu. Ipak, trenutno je potrebno razriješiti situaciju koja se javlja zbog izrazito toplih zima tijekom koje se terase ugostiteljskih objekata mogu koristiti i duže nego propisuje važeća Odluka. Već sada imamo nekoliko zahtjeva od ugostitelja da se uz odgovarajuću naknadu i za taj period, odnosno od 31. listopada do 30. ožujka, odobri korištenje javnih površina. O tome će se raspravljati već idući tjedan, a prijedlog je da se svima koji zatraže izađe u susret uz znatno nižu naknadu za korištenje javne površine nego što je to u razdoblju koje je obuhvaćeno dosadašnjom Odlukom – rekao nam je Milorad Dodig, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Metkovića.
Ugostitelji plaćaju 40 kuna po metru četvornome korištene javne površine i 70% njih uredno podmiruje svoje obveze.