vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Predstavljena CDA agrometeorološka stanica

Metković, 4.11.2008. - U prostorijama Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i marikulturu u Opuzenu jučer je predstavljena CDA agrometeorološka stanica, proizvod visoke tehnologije konstruiran za uporabu u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Svrha uređaja je da prikupljanjem i obradom meteoroloških podataka pruži pravovremenu informaciju o početku, trajanju i intenzitetu napada određene biljne bolesti odnosno štetnika. Na taj način omogućeno je precizno određivanje roka tretiranja i olakšan je izbor preparata. Pravilnom primjenom uređaja moguće je ostvariti značajne uštede sredstava za zaštitu bilja, a time i ljudskog rada. Prikupljeni meteorološki podaci pomoći će i u određivanju mikroklimatskih prilika za određene lokacije, što će olakšati izbor pravilne tehnologije, vrsta i sorata.
Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je šest takvih uređaja i poklonila ih Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu pa ih oni, uz dva već postojeća, sada imaju osam. Onaj što je prezentiran u Opuzenu bit će postavljen na ušću Neretve. Uređaji su nabavljeni u specijaliziranoj tvrtki Agra d.o.o. iz Čakovca, a Županija je za njih platila 200 tisuća kuna.
– Svrha postavljanja ovih uređaja jest da u rukama savjetnika budu sredstvo koje će im omogućiti da, na osnovu praćenih podataka, daju pravu informaciju odnosno preporuku poljoprivrednicima. Važno je napomenuti da će podatci poljoprivrednicima uskoro biti dostupni preko interneta ili mobitela. Ovi uređaji namijenjeni su svim poljoprivrednicima u DNŽ, ali će se, ipak, najviše koristiti u vinogradarstvu. – rekao nam je Antun Kotlar, rukovoditelj Odsjeka HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije.
Prezentacija u Opuzenu, na kojoj su sudjelovali pročelnik UO u Opuzenu Ivica Prović, voditelj Odsjeka HZPSS DNŽ u Dubrovniku Antun Kotlar te dožupan Ivo Karamatić, iskorištena je i za službeno predstavljanje Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i marikulturu čije se sjedište od 1. kolovoza preselilo u Opuzen.
– Otvaranje UO u Opuzenu napravljeno radi što boljeg razvitka djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije. Prostori su adekvatno uređeni, UO je serverom spojen sa Županijom pa veći dio posla djelatnici UO obavljaju u Opuzenu. Svima je dobro poznato da se 90 posto poljoprivrede u DNŽ odvija u dolini Neretve, zbog čega je jedna ovakva odluka bila sasvim logična. Vjerujemo da će u konačnici decentralizacija županijskih služba rezultirati zadovoljstvom svih poljoprivrednika i obiteljskih gospodarstava te onih tvrtki koje se intenzivno bave poljoprivredom, a sve radi uspješnosti i konkurentnosti poljoprivrede u našoj županiji – rekao je tom prigodom dožupan Ivo Karamatić.