vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Dizalo pušteno u rad

Metković, 23.10.2008. - U sklopu proslave Dana kruha u OŠ Stjepana Radića svečano je otvoreno dizalo za osobe sa smanjenom tjelesnom pokretljivošću. Uz učenike i djelatnike Škole proslavi su bili nazočni i županica Mira Buconić sa suradnicima te predstavnici političkog i gospodarskog života grada na čelu s gradonačelnikom Gabrićem.

U prvom dijelu svečanosti učenici i Školski zbor izveli su prigodan program posvećen kruhu, a u drugome dijelu pušteno je u rad dizalo.
– Ideja o izgradnji dizala u našoj školi bila je zajednička i to predsjednika Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom Prijatelj iz Metkovića Antiše Puljevića i naše škole, a članovi Školskog odbora podržali su je jednoglasno znajući s kakvim se problemima i situacijama djeca sa smanjenom tjelesnom pokretljivošću suočavaju  u svakodnevnom radu i praćenju odgojno-obrazovnog programa – rekla je na svečanosti Božena Nikoletić, ravnateljica OŠ Stjepana Radića.
Prema njenim riječima, nakon što je ideja prihvaćena pristupilo se izradi projektne dokumentacije, dobivanju lokacijske i građevinske dozvole, a Škola se prijavila za projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Mreža škola bez arhitektonskih barijera. Cjelokupan projekt, vrijedan oko 500 tisuća kuna, financirala je Dubrovačko-neretvanska županija, a dizalo je sa svim završenim radovima i uporabnom dozvolom bilo spremno 20. rujna ove godine.
– Završetkom ovoga vrijednog projekta Škola je ostvarila svoj cilj i u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama sa smanjenom tjelesnom pokretljivošću, postala u potpunosti jedna od hrvatskih škola bez arhitektonskih barijera. Napominjem da u RH ima 1305 osnovnih i srednjih škola, a samo njih 67 ima dizalo među kojima su i dvije metkovske osnovne škole. Moram reći da smo se tijekom izgradnje često pitali je li nam realizacija ovog projekta uopće bila potrebna, ali, gledajući našeg Vlahu kako se protekli mjesec dana koristi dizalom, mislim da je trebalo i bilo vrijedno uloženog truda – rekla je na kraju ravnateljica Nikoletić.
Prvom vožnjom dizalo su svečano otvorili učenik Vlaho Kuzman i metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo, a blagoslovio ga je fra Dušan Džimbeg, župnik župe Sv. Ilije u Metkoviću.