vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Autočistilica započela s radom

Metković, 22.10.2008. - Ovih dana možda vas je u rane jutarnje sate probudio neobičan šum koji je dopirao s ulice. Proizvode ga rotacijske četke nove autočistilice kojom je prije nekoliko dana započelo čišćenje gradskih ulica koje imaju rubnike.
Specijalno vozilo za čišćenje, vrijedno 830 tisuća kuna, nabavljeno je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pri čemu je Fond sudjelovao s 40%, a Komunalno poduzeće Metković s 60% sredstava. Vozilo je opremljeno sustavom vlaženja čišćene površine da se pri radu ne bi podizala prašina, a spremnik mu ima kapacitet od dva prostorna metra. Opremljeno je i priključkom na usisavač pa uz jednog pomoćnog radnika može čistiti i nogostupe, što je naročito važno u kasnu jesen kada opada lišće.
Za sada radi tri sata tijekom ranoga jutra dok su ulice još puste i pokriva 10 km gradskih ulica. Primjenom toga vozila došlo je do rasterećenja u službi čišćenja pa će se čistači moći rasporediti i na druge ulice koje do sada nisu bile obuhvaćene planom čišćenja.