vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Rješenje problema parkiranja

Metković, 22.10.2008. - U Upravnom odjelu za gospodarstvo grada Metkovića prije nekoliko dana održan je sastanak na kojem su Predstavnici zagrebačkih tvrtka Zagrebparking i RAO detaljnije upoznati s problematikom regulacije prometa i organiziranog parkiranja u Metkoviću. Radi se o trećem u nizu kontakata sa spomenutim tvrtkama koje će sudjelovati u izradi projekta koji bi trebao riješiti spomenute probleme.
– Na sastanku su bili direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević, Zoran Uzelac iz tvrtke RAO i njihovi suradnici gospoda Lazanja i Šimurina. Oni će izraditi taj projekt regulacije prometa i organizacije parkiranja u užem središtu grada i uputiti nas kako napraviti sve pripreme kako bi se projekt uputio na Gradsko vijeće.  Od njih ćemo, također, saznati kako sustav prilagoditi novinama  koje se događaju sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama  u što spada i komunalno prometno redarstvo. Jednom riječju organizacija i upravljanje u prometu kako u gibanju tako i u mirovanju – rekao nam je Milorad Dodig, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, s kojim su u ime Grada na sastanku još bili direktori gradskih poduzeća Željko Batinović i Željko Mordžin.
Osim izmjena u  regulaciji prometa kroz samo središte grada, sustav organiziranog parkiranja predviđa plaćanje telefonom, opremanje, kontrolu parkiranja najmodernijim uređajima, mogućnost fotografiranja događaja, obradu i razmjenu podataka s Ministarstvom unutarnjih poslova. Kako u Metkoviću parkira puno automobila s BiH oznakama zanimljivost je da se početkom 2009. pokreće projekt razmjene podataka s drugim državama te razmjena podataka s odvjetnicima. Tako bi se efikasnije obavljala naplata parkiranja i stranim državljanima.
Kako su ove godine ovlasti prešle na komunalne prometne redare, odnosno s policije na lokalnu samoupravu grad Metković će osnovati komunalno redarstvo koje će utvrđivati prekršitelje. Kada komunalni redar evidentira nepropisno parkirano vozilo i fotografira ga automatizirano će se izdavati prekršajni nalozi.