vijesti www.metkovic.hr

 Gospodarstvo

Osniva se poduzetnička zona

Metković, 17.10.2008. - Na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva grada Metkovića usvojen je prijedlog Odluke o osnivanju poduzetničke zone Dubravica. Odluka je donesena kako bi se mogla kompletirati projektna dokumentacija koja je temelj za dobivanje poticajnih sredstva iz Ministarstva gospodarstva i iz Dubrovačko-neretvanske županije.
Poduzetnička zona obuhvatit će površinu od 81.700 četvornih metara na području naselja Dubravica, a nalazit će se na padinama brda iznad Gradskog odlagališta otpada. Namjena zone je servisno uslužna, a osim trgovačkih, skladišnih i ostalih poslovnih sadržaja u poduzetničku zonu moći će se smjestiti i radni pogoni čiste industrije. Zona je već dobila dio infrastrukture, tj. vodu te struju zahvaljujući novoj trafostanici koja je građena za potrebe odlagališta. Grad Metković će projektni zadatak naručiti od Instituta građevinarstva Hrvatske, a nakon toga slijedi izrada detaljnog plana.
Poglavarstvo je usvojilo i prijedlog zaključaka o prihvaćanju financiranja ugradnje sustava navodnjavanja zelenih površina. Radove ugradnje na pet gradskih površina izveo je Obrt Amadeus iz Metkovića, a vrijednost investicije je 49.685 kuna. U nastavku planira se uređenje još desetak zelenih površina u gradu te dovršetak ugradnje sustava navodnjavanja na postojećim mjestima, uključujući i zelenu površinu oko spomenika kneza Domagoja u Vidu.
Kako zgrada u Ulici Stjepana Radića, kućni brojevi 32 i 34, od prosinca prošle godine nema upravitelja, Poglavarstvo je usvojilo prijedlog zaključaka o određivanju prinudnog upravitelja, za što je izabrano Gradsko gospodarstvo.
Poglavarstvo je usvojilo i zahtjev MO Vid za sufinanciranje troškova proslave dana Župe u Vidu, koji se slavi 5. kolovoza, za što će se izdvojiti 40 tisuća kuna te je dalo suglasnost na dopunu Odluke o upisu djece u Dječji centar Metković za 2008./09. pedagošku godinu kojom se odobrava upis još šesnaestero djece u deset satni program jedne jaslične odgojne skupine.
Na zahtjev Komunalnog poduzeća Metković, Poglavarstvo mu je odobrilo kratkoročnu pozajmicu u iznosu od 680 tisuća kuna. Svrha pozajmice je nabavka autočistilice koja će se financirati kreditom banke u iznosu 60 posto i sufinanciranjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto. 
Nakon što je dosadašnjem članu Upravnog odbora Gradske glazbe Klement Visković Mati Mustapiću istekao mandat, na zahtjev predsjednika Gradske glazbe Marija Talajića Poglavarstvo je za novog člana predložilo Vatroslava Vugdeliju.
U nizu prihvaćenih zamolbi, Poglavarstvo je usvojilo i zamolbu učenika Gimnazije Metković za sufinanciranje govorničke škole koja će se od 25. listopada do 2. studenoga održati u Dugoj Uvali kod Pule. Grad će financirati trošak prijevoza učenika.
Usvojeno je i 18 novih zahtjeva za odobrenje dara za novorođeno dijete.