vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci obilježili Dan mira

Metković, 23.9.2008. - Međunarodni dan mira 21. rujna učenici Gimnazije Metković pod vodstvom svojih mentora obilježili su prigodnim programom u školskom vrtu.
Za Dan mira izradili su različite rekvizite kojima su u svijet poslali poruke mira. Osim velike bijele golubice izradili su i puno manjih koje su postavili po stablima i grmovima školskoga vrta. Uz golubice uočljive su bile i male šarene papirnate vjetrenjače s rukom ispisanim porukama i crtežima. Kako je obilježavanje Dana mira spojeno u jedinstven događaj s ENO projektom sadnje stabala širom svijeta, tijekom jednosatnog programa posađeno je i jedno stablo. – ENO projekt je projekt koji okuplja sve one koji su zainteresirani za zaštitu okoliša, međunarodnu suradnju i mir. Odvija se pod krilaticom Posadimo 100 000 stabala u 2008.! Svrha akcije je podsjetiti mlade ljude na vrijednost očuvanja prirode i razvijati svijest o zaštiti okoliša. Prema informacijama koje su nam trenutno dostupne, tijekom današnjeg dana posađeno je 300 tisuća stabala, a mi iz Gimnazije Metković pridružili smo im se s jednim stablom u našem školskom vrtu – rekla nam je profesorica Gordana Nikolić, UNESCO-va koordinatorica u Gimnaziji. Sa sadnjom stabala nastavit će se i dalje u sklopu preuređenja školskoga vrta.

Gimnazija Metković članica je Međunarodne mreže UNESCO udruženih škola (ASPnet) te je do sada realizirala cijeli niz međunarodnih, uglavnom on-line, projekata u suradnji s partnerskim timovima iz različitih zemalja širom svijeta. Trenutno u Hrvatskoj ima oko 15 UNESCO udruženih škola, a Gimnazija Metković je, kao jedna od najaktivnijih među njima, nekoliko puta predstavljala Hrvatsku u međunarodnim projektima, na raznim susretima i natjecanjima.