vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Vidonjski brakovi

Metković, 29.7.2008. - Saznali smo za jedan vidonjski običaj koji je relativno nov. Svake godine sastanu se rođene Vidonjke i Vidonjci koji muža ili ženu nisu tražili izvan svoga sela. Utemeljili su Društvo Vidonjski brakovi koje je u nedjelju za svoje članove organiziralo druženje i večeru uz Norin.
Mi smo zamolili Miću Kaleba, jednoga od inicijatora, da nam kaže nešto o tome.
– Društvo trenutno broji 33 para od kojih je na večeru došlo 23. Kad je prije osam godina pokrenuta inicijativa za takvim druženjem kriterij je bio da se pozovu svi do 50 godina starosti. Danas su neki od njih blizu 60, a Društvu svake godine prilaze novi članovi. Ovakvo druženje organiziramo jednom godišnje, obično u lipnju ili srpnju. Nađemo se, razgovaramo, uvijek ima nešto nova, naročito za one koji su došli iz drugih mjesta pa i iz inozemstva.
Mile Bukovac došao je iz Splita gdje živi već dugo. Kaže da se uvijek rado odazove na takav poziv jer je dio njega zauvijek ostao u Vidu. Do g. Bukovca sjedi Marijan Vučić koji sa suprugom Ivankom više od četvrt stoljeća živi u Norveškoj. To mu je bio prvi put da se pridružio Društvu. Ove godine termin godišnjeg odmora uspio je uskladiti s pozivom na druženje i nada se da će se ta praksa nastaviti i sljedećih godina. Iako svake godine dođe na odmor u Vid kaže da mu je drago što na takvom druženju ima prigodu upoznati i mlađe sumještane koji su bili djeca kad je on otišao u Norvešku.
Zasvirala je glazba koju su Vidonjci angažirali za tu večer i svi su izašli zaplesati na terasi pred Restoranom Đuđa i Mate.