vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Stolice doljanskome domu

Metković, 17.7.2008. - Hrvatski seljački kulturno-prosvjetni dom u Doljanima obnovljen je prošle godine, no nedostajao mu je namještaj. Na molbu Doljanaca Grad Metković jučer im je na prigodnoj svečanosti darovao 50 stolica.
Zgrada Doma u Doljanima građena je od 1926. do 1936. i bila je jedino mjesto u selu gdje su se mogla organizirati razna kulturna događanja, ali i razne druge manifestacije. Kako je zgrada potpuno obnovljena, u čemu je Grad Metković već sudjelovao s 50 tisuća kuna, jučerašnji sastanak Metkovaca i Doljanaca bio je prigoda da se još jednom spomene sve ono što nas veže.
Gotovo svi iz Doljana rade u Metkoviću, gdje im i djeca idu u školu. S druge strane, Metković već preko četiri desetljeća u svome vodoopskrbnome sustavu koristi vodu iz doljanskoga crpilišta.
Stoga je metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo nazočne na skupu upoznao s projektima vezanim uz Doljane i Metković, od kojih su najvažniji kanalizacija, vodoopskrba Doljana i čišćenje Doljaša. Kako bi se svi projekti mogli realizirati, čime će se dugoročno osigurati uvjeti za nesmetan rad vodocrpilišta, u tijeku je registracija firme na području BiH koja će biti u sto postotnom vlasništvu Komunalnog poduzeća „Metković“.
– Iako je vodocrpilište u Doljanima, Doljani su trenutno na vodovod spojeni povratnim cjevovodom. U planu je da se preko redukcijskog ventila spoje izravno kako bi imali kvalitetniju vodu. Nakon osnivanja firme, koja će raditi prema zakonima Federacije BiH, za početak je u planu zapošljavanje jednoga djelatnika iz Doljana čiji posao će biti i održavanje mjesnog groblja – rekao je Gabrić.