vijesti www.metkovic.hr

 Socijalna skrb

Osnovana Udruga „Otac Ante Gabrić“

Metković, 10.7.2008. - U Metkoviću je osnovana Udruga „Otac Ante Gabrić“ koja će se baviti pružanjem pomoći osobama starije životne dobi te svima onima kojima je takva pomoć potrebna.
Osnivačka skupština Udruge održana je u Restoranu „Domagoj“, a za predsjednika Udruge izabran je Vatroslav Vugdelija. Potpredsjednica je Anđelina Jerković, a tajnica Zdenka Barjaktarević. Udruga će dijeliti prostor s Udrugom tjelesnih invalida „Prijatelj“ gdje se već dovršava kuhinja za čije opremanje je Dubrovačko-neretvanska županija već izdvojila 130 tisuća kuna.

Dnevni boravak i pomoć u kući
Svrha osnivanja Udruge je provođenje programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ koji je Gradu Metkoviću odobrilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Riječ je o programu koji se provodi sukladno Programu razvoja usluga starijim osobama u sustavu međugeneracijske solidarnosti od 2008. do 2011. Program je prihvatila Vlada RH, a svrha mu je obuhvatiti što više starijih osoba izvaninstitucionalnim oblicima skrbi. Osim osoba starije životne dobi, program obuhvaća i skrb o kronično bolesnima, osobama težega zdravstvenog stanja te svim slabije pokretnim i nepokretnim osobama koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi. Osim pomoći starijim osobama, kojih na području Metkovića ima 125, taj će projekt omogućiti i zapošljavanje osobama koje zbog svoje starosne dobi teže pronalaze posao, a njih će u prvoj fazi biti jedanaest.
– Iako će plaće zaposlenima i materijalne troškove realizacije projekta Ministarstvo financirati već od 1. srpnja, službeno otvaranje pričekat će slobodan termin ministrice Jadranke Kosor. Ukupno smo dobili 437 tisuća kuna, od čega je 170 tisuća kuna za uređenje prostora, a 267000 kuna je naknada za zaposlene. Metković je upao redovnim putem i ja mislim da ćemo program razvijati i podići ga na višu razinu nego je to sada. Bez obzira što u gradu postoje dva izvrsna staračka doma, liste čekanja i dalje su velike pa se nadam kako ćemo kroz taj program starijem dijelu naših građana pružiti adekvatnu skrb – rekao je Stipo Gabrić Jambo na osnivačkoj skupštini Udruge „Otac Ante Gabrić“.