vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Obnova parka i Trga kralja Tomislava

Metković, 8.7.2008. - Najavljena prezentacija Idejnog projekta uređenja gradskoga parka održana je jučer u Galeriji GKS-a. Prema projektu tvrke „Studio Perivoj“ iz Malinske velika većina postojećih stabala i dalje ostaje, kao i većina postojećih staza.
Kako je naš park, čija stabla su starija od sto godina, s vremenom izgubio srednji i niži sloj raslinja, kod preuređenja naglasak je stavljen upravo na potpunu obnovu travnjaka te povratak viših i nižih grmova i cvjetnih površina. Postojeće staze kroz park ostaju, ali se ukidaju paralelne staze uz parkiralište i uz zidić prema Neretvi. Uz zadržane staze kroz park dodaju se i manje, kraće staze kojima se ulazi u zelene površine i uz koje će biti postavljene klupe.
Zidić prema Neretvi ostaje u dijelovima, a park se otvara prema rijeci trima širokim desetmetarskim ulazima. Parkiralište na južnoj strani ostaje, ali će biti organizirano tako da je parking ukoso samo s jedne strane, one koja je bliža ulici S. Radića. Uz to parkiralište u parku će se posaditi nova stabla.
Preuredit će se stara okrugla pozornica kojoj bi se trebala vratiti namjena održavanja različitih događanja. Na mjestu gdje je nekada stajao spomenik Stjepanu Radiću uredit će se fontana s više malih vodoskoka iz tla. U sjeveroistočnom dijelu parka izgradit će se novi javni WC.
Sjeverozapadni dio parka, prema Projektu, predviđen je za lapidarij, no kako je već prije projektom uređenja Trga kralja Tomislava na istom mjestu planiran amfiteatar za događanja na otvorenome to pitanje ostavljeno je za kasnije. Na 3-D vizualizacijama, koje ovdje donosimo, nisu ucrtana sva stabla koja u parku postoje i koja će ostati. To je stoga što se htjelo prikazati i unutrašnju arhitekturu parka. Inače, studija o zdravstvenom stanju stabala postoji od prije pa će preuređenje započeti nakon što se saniraju sva stabla u parku što je poprilično zahtjevno.

Preuređenje parka dio je većega projekta uređenja Trga kralja Tomislava, velike rive u parka. Najprije će se krenuti u uređenje manjega dijela Trga. Najvjerojatnije će taj dio s onim pred Hotelom „Narona“ biti spojen pothodnikom u kojem su mogući razni sadržaji. Nažalost, problem prometne ulice Stjepana Radića ostat će i dalje, bez obzira na zaobilaznicu kroz Predolac jer na objema stranama grada svakim danom je sve više automobila i promet preko Lučkoga moste je sve gušći.