vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Oživjelo naronitansko kazalište

Metković, 6.7.2008. - Zna se da je Narona imala, tj., morala je imati amfiteatar. Samo još nije otkriven, jer da jest, tada bi se s puno većom sigurnošću moglo govoriti o mogućem broju stanovnika toga antičkog grada nadomak Metkovića.
Kako se ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Hrvoje Manenica duhovito izrazio prošloga četvrtka na terasi Muzeja u Vidu – u Naroni je nakon 2000 godina ponovno oživio teatar.
U Organizaciji Muzeja i s pomoći domaćih snaga ovoga ljeta će se na zgradi Muzeja i oko nje održati nekoliko kulturnih događanja, a svojevrsno Naronitansko kulturno ljeto započelo je gostovanjem zagrebačkoga Kazališta Pinklec (to je onaj štap sa zamotuljkom o njemu, što je proslavio Charlieja Chaplina) koje je izvelo cabaretnoidnu predstavu „Noćas ću…“.
Glumac Adam Končić, potpomognut glazbenom pratnjom (i ponekom duhovitom upadicom) maestra Duška Zubalja, sat i pol držao je publiku u laganu, lepršavu ljetnom raspoloženju u kojem nije nedostajalo smijeha. Sam program na papiru je izgledao više kao večer (ljubavne) poezije, no izvedbe, koje su varirale od ozbiljnoga, preko pjevanja do skeča, a naročito kontakt s (ženskom) publikom, izmamile su na kraju dugotrajan pljesak gledatelja kojih je bilo bar 250, što je i same organizatore ostavilo u čudu jer nisu predvidjeli toliko stolica.
U svakom slučaju, terasa Muzeja još jednom se pokazala uporabljivom za slična događanja, jedino nije loše, prije dolaska, pošpricati se malo kakvim sredstvom protiv naronitanskih komaraca, kojih baš i nije bilo previše. Sljedeće nedjelje, 13. srpnja, MHT „Kiklop“ pred Muzejom izvest će komediju Zvonimira Bajsića „Gle kako dan lijepo počinje…“. Od 21 sat glumit će Špiro Guberina i Jadranka Šestan.
A za one kojima je teško čekati nedjelju za sutra (ponedjeljak, 7. srpnja) najavljujemo, također, dobru predstavu na Ljetnoj pozornici GKS-a. U 21 sat gostuje kazalište „Histrioni“ s predstavom „Zagrebački orkestar“ u kojoj glume mnogi poznati glumci uključujući i doajena hrvatskoga glumišta Josipa Bobija Marottija.
Evo i nekoliko prizora ugođaja na terasi Muzeja prošloga četvrtka: