vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Vatrogascima još jedno navalno vozilo

Metković, 1.7.2008. - Prije nekoliko dana u JVP Metković stiglo je još jedno navalno vatrogasno vozilo marke „Mercedes – ATEGO“, ovaj put s dvostrukom kabinom.
To je drugo vozilo koje je Postrojba dobila u sklopu vladinog Programa nabave 210 vatrogasnih vozila za potrebe jedinica lokalne samouprave u razdoblju 2003. - 2009. Tim programom Vlada RH sudjeluje u sufinanciranju nabave vatrogasnih vozila i do 60% što zavisi o vrsti vozila i o financijskoj sposobnosti pojedine jedinice lokalne samouprave. Na prigodnoj svečanosti, održanoj u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja DUZS-a u Zagrebu, ključeve vozila metkovskim vatrogascima Juri Pilju, Branku Ćopiću i Filipu Majiću uručila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Na uručivanju vatrogasnih vozila bili su nazočni i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.
Novo vozilo može ponijeti tri tisuće litara vode i 500 litara pjenila. Opremljeno je i cjelokupnim alatom za intervencije na prometnim nesrećama, a kako ima dvostruku kabinu sada na intervenciju mogu poći svi vatrogasci zaposleni u JVP Meković.

Natjecanje u Zagrebu

Četiri djelatnika JVP Metković; Stipe Volarević, Darko Družijanić, Jure Vujica i Ante Kežić, sudjelovali su na tradicionalnim sportskim igrama koje se u Zagrebu održavaju u organizaciji Udruge profesionalnih vatrogasaca Zagreba i Sindikata Javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi, Podružnice javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Zagrebačke županije. Na natjecanju što je održano je u Vatrogasnoj postaji Jankomir sudjelovalo je dvadesetak ekipa koje su se natjecale u šahu, stolnom tenisu, malom nogometu i odbojci. Metkovcima je to bio prvi put da se natječu pa je time i veći uspjeh koji su ostvarili jer su se u Metković vratili s tri medalje. Jure Vujica bio je najbolji u šahu, Ante Kežić drugi u stolnom tenisu, a sva četvorica kao malonogometna ekipa osvojili su drugo mjesto.

Obuka u Pločama

Metkovski vatrogasci nedavno su u Pločama prošli obuku koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje kako bi se popunila Državna intervencijska postrojba Dubrovnik. U sastavu intervencijskih vatrogasnih snaga djeluju i zračne snage za gašenje požara otvorenog prostora pa je praktični dio osposobljavanja vatrogasaca obuhvatio i uporabu helikoptera pri svim vrstama intervencija, a posebno pri gašenju šumskih požara na nepristupačnim terenima u lošim vremenskim uvjetima. Uvježbavane su sigurnosne mjere pri radu s helikopterom, ulazak i desantiranje iz njega iskakanjem, desantiranje pomoću užeta, kvačenje gumenog spremnika za vodu itd.