vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

50 godina mature prvog naraštaja Gimnazije

Metković, 29.6.2008. - Dvadeset i dva učenika prvoga naraštaja metkovske Gimnazije okupilo se jučer kako bi proslavili 50 godina mature.
Davne 1954. tadašnji prvaši upisali su se u novoosnovanu Gimnaziju Metković koja još nije imala svoje zgrade pa se nastava odvijala u prostoru bivšega Đačkog doma u Krnjesavcu. Godine 1956. dovršava se nova zgrada Gimnazije i Osnovne škole Metković (danas OŠ Stjepana Radića) pa se gimnazijalci sele u nove prostore u kojima je Gimnazija djelovala sve do 1967., kada se, konačno, seli u sadašnju zgradu.
Prozivka je učinjena u zbornici današnje OŠ Stjepana Radića i na nju su se javila 22 bivša maturanta i dva, od tri još živa, profesora. To su profesor matematike Rade Bidikov i profesor geografije Tomo Erak, dok profesorica hrvatskoga jezika Smilja Bidikov nije mogla doći.
Od organizatora proslave, Bernarda Ćupića, doznali smo da su se posljednji put sastali prije deset godina, a da je te, 1958. u dva odjeljenja maturiralo ukupno 43 učenika. Maturanti su nakon razrednog sata posjetili Gradsko groblje Sv. Ivana u Metkoviću te položili cvijeće na grobove preminulih kolega i profesora. Druženje su nastavili u organizaciji restorana Lopoč u Momićima koji je za slavljenike organizirao izlet Norinom, posjet Arheološkom muzeju Narona te ručak u prirodi.