vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Energetski ormarići na Maloj rivi

Metković, 17.6.2008. - Na Maloj rivi u Metkoviću u tijeku su radovi postavljanja energetskih ormarića sa priključcima struje i vode za brodove koji će se tamo privezivati. Investitor, Turistički obrt „Neretva Info“ iz Metkovića dobio je od Lučke uprave dubrovačko-neretvanske koncesiju za pružanje usluga brodovima, što uključuje opskrbu strujom i vodom te odvoz smeća.
U prvoj fazi bit će postavljen jedan, od ukupno tri ormarića, čime će se steći uvjeti da Metković postane odredište mnogim izletničkim brodovima tipa motornih jedrenjaka ili manjih jahti. Za to već je postojao interes, neki brodovi su prijašnjih sezona uplovljavali u metkovsku luku, ali se od toga odustalo zbog neriješene infrastrukture. Metković kao turističko odredište može biti interesantn, jer je to najbliža luka Međugorju ili Mostaru, za koje vlada velik interes stranih turista. Omogućavanjem kvalitetna priveza omogućuje se i noćenje potencijalnih turista na njihovim brodovima, a time i povećanje izvan pansionske turističke potrošnje u gradu.
Ovdje upućujemo i na upitne podatke o najvišoj visini plovila koji mogu proći ispod Rogotinskoga mosta. U Peljaru piše da je to 14 m iznad najvišeg vodostaja Neretve. Na internetskim stranicama Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka stoji da je to 16 m iznad najvišega vodostaja, a u praksi to znači barem 17 metara, jer razina vode Neretvi tijekom ljeta izuzetno je niska.