vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Hrvati na Turke

Metković, 17.6.2008. - Pali su i Poljaci, a pred nama Turci. Ili smo mi pred njima, kao što smo to bili pola milenija. Hrvatska i Turska susretale su se u raznim povijesnim situacijama koje za nas nisu bile baš ugodne. Sudbina je htjela da ta dva ljuta neprijatelja postanu prijateljske zemlje s dosta zajedničkih crta.
Obje očekuju ulazak u EU, obje imaju jaku dijasporu u Europskim zemljama i obje su zaluđene nogometom. Nećemo niti spominjati da se i u Hrvatskoj i u Turskoj isto ili slično kaže admiral, alat, bakar, barjak, barut, benzin, boja, budala, bunar, čarapa, čekić, čelik, čičak, čizma, čutura, ćup, dadilja, deva, div, dućan, duhan, džep, đon, galama, hajduk, jastuk, jorgovan, kat, kalup, katran, kavez, kesten, kiosk, krevet, kula, kutija, lula, majmun, marama, nafta, naranča, pamuk, papuče, pekmez, pilići, rakija, sapun, sat, šah, šal, šator, šećer, tambura, tava, top, torba, tulipan, zanat...
Do sada smo se s Turcima na nogometnom terenu susreli tri puta. Pobijedili smo jedanput na službenom natjecanju i remizirali u dvije prijateljske utakmice. No, četvrtfinalni dvoboj Hrvatske i Turske u petak u Beču (počinje u 20.45) objema reprezentacijama je puno više od statistike u međusobnim susretima. Tko prođe dalje dobit će dodatan elan za juriš na europski nogometni tron.
Mi smo sinoć ponovno otišli među navijače koji su utakmicu pratili pred kafićima u Športskoj. U šarenilu različitih nacionalnih obilježja u kockastom dresu zatekli smo i metkovskoga gradonačelnika i saborskoga zastupnika Stipu Gabrića Jambu. – Imao sam kartu za utakmicu, ali ovdje mi je bolji štimung – rekao nam je Jambo.