vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

„Blato“ predstavljeno u Metkoviću

Metković, 29.3.2008. - Nakon što je svoj roman prvijenac „Blato“ već predstavila u Zagrebu i Rijeci, Milana Vlaović to je sinoć učinila i u rodnome Metkoviću.

Milana Vlaović svakako je u Hrvatskoj poznata osoba, no predstaviti svoju knjigu u rodnome gradu ili bilo gdje drugo, nije isto. Tim više što se radnja romana događa u malom mjestu (Gradu, kako ga Milana zove) u kojoj će metkovski čitatelj pronaći mnoštvo poznatih situacija, karaktera i prostora. Iako ni jedan lik nije stvaran niti u Metkoviću postoji kvart Blato (ima nešto slično – Glibuša) metkovski čitatelj teško će odoljeti kušnji da Milanino štivo ne čita kao „roman s ključem“. Upravo na tome detalju sinoć je inzistirala Milana rekavši da nema ključa i da se radnja romana može smjestiti u bilo koju malu sredinu sličnu Metkoviću. Metković, djetinjstvo i mladost u njemu poslužio joj je samo kao mjesto iskustva i spoznaje o životu u provinciji.
Promociju knjige uz pomoć Gradskog poglavarstva organizirala je Udruga mladih grada Metkovića „Kolektiv“, a predstavljači su bili književnici Julijana Matanović i Miljenko Jergović, urednik nove biblioteke u izdavačkoj kući VBZ, u čijem izdanju je izašla knjiga.