vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Kompletna muzejska građa stigla u Vid

Metković, 27.3.2008. - Danas je u Vidu u Arheološkom muzeju „Narona“ obavljena svečana primopredaja muzejske građe između Arheološkoga muzeja Split i Arheološkoga muzeja „Narona“.
Osim samih nalaza s lokaliteta antičke Narone, građa obuhvaća kompletnu dokumentaciju sa svih istraživanja koja su od sredine prošloga stoljeća u Vidu obavljana, što uključuje dokumente, fotografije, videomaterijale i sl. Prema riječima Hrvoja Manenice, ravnatelja Muzeja u Vidu, time su stvoreni preduvjeti za samostalan rad muzeja, no kako je rekao, Arheološki muzej „Narona“ i dalje će nastaviti tijesnu suradnju sa kolegama iz Splita. Zrinka Buljević, ravnateljica splitskoga muzeja koji je u Vidu prisutan već cijelo stoljeće, rekla je kako je zadovoljna što je taj veliki posao oko primopredaje kompletne građe završen te, također, izrazila spremnost za daljnju suradnju.
Uz dvoje ravnatelja, dokument o primopredaji muzejske građe, u ime Ministarstva kulture, potpisala je i Tajma Rismondo-Čalo sa Konzervatorskoga odjela u Splitu.
Taj svečani čin bio je povod da ravnatelja Arheološkom muzeju „Narona“ Hrvoja Manenicu zapitamo o planovima u bliskoj budućnosti. Evo što smo doznali:
Ljetna događanja
Osim što se bavi svojom osnovnom djelatnošću, Arheološki muzej „Narona“ mogao bi ovo ljeto proširiti i kulturnu ponudu našega grada.
Već u svibnju, u suradnji s Maticom hrvatskom iz Zagreba, održat će se manji znanstveni skup na temu lingvistike i povijesti neretvanskoga kraja. U sklopu toga organizirali bi se izleti na lokalitete u susjednoj BiH. Radi se o Mogorjelu i lokalitetu Desilo u Hutovu blatu gdje su pronađeni ilirski brodovi. Kako će to biti tijekom vikenda, u večernjim satima na krovu Muzeja održao bi se koncert, najvjerojatnije gudačkog kvarteta.
Zamišljeno je i da se tijekom ljeta na donjoj i gornjoj terasi Muzeja organizira nekoliko izložaba. Plan je svaka dva tjedna otvarati izložbe mladih akademskih umjetnika koji tek traže prigodu za predstavljanje javnosti. Uz to bi se na prostoru vanjskoga mozaika organizirale i predstave. Već je obavljen razgovor s Vedranom Mlikotom koji bi doveo glumce iz Zagvozda.
Suveniri i kafić
Popunila se ponuda suvenira i literature što ih posjetitelji mogu kupiti u Muzeju. To su replike autohtonih naronitanskih artefakta rađene od keramike, umjetnog kamena i stakla. Tiskani su vodiči na hrvatskome, engleskome i njemačkome jeziku. U tisku je i vodič kroz Vid te lokalitete u mjestu i izvan njega, koji će izaći na pet jezika. Ovih dana proradio je i kafić u sklopu zgrade Muzeja.

Postav
Uskoro stiže još jedan kip (trinaesti) nakon čega na reastauraciji ostaju još dva. U razgovoru s gosp. Mederom, ravnateljem Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu, dogovoreno je da će do lipnja i ta dva kipa doći u postav. Planirana je restauracija Augustovoga kipa, koji je u postavu, ali ga treba restaurirati u skladu s ostalim kipovima. Njegova restauracija bit će tijekom zime kada je manje posjetitelja. U depou Muzeja nalaze se i četiri spomenika koja su stigla iz Arheološkog muzeja u Zadru. To su uglavnom natpisi, od kojih su dva povećena Augustu pa će i oni biti uvršteni u postav.
Restauratorska radionica
Projekt je odobren u Ministarstvu, samo se čekaju proračunska sredstva. Ako sve bude po planu već prije ljeta počinje obnova prostora gdje bi bili uredi, depo, restauratorska radionica i knjižnica. Time se otvara mogućnost za još četiri radna mjesta pa bi u 2009. bilo zaposleno ukupno devetero ljudi.