vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Otvoreni dani

Metković, 20.3.2008. - Jučer je u Gimnaziji Metković održana prezentacija projekata na kojima su radili učenici sa svojim mentorima tijekom Otvorenih dana od 18. do 19. ožujka. Projektna nastava održavala se na temu „Držićevo doba“ kroz dvadeset projekata u kojima su bili zastupljeni svi nastavni predmeti.

Bilo je zanimljivo vidjeti kako su učenici izveli različite projekte od kojih se svi vežu na vrijeme neposredno iza velikih otkrića, nakon čega Stari svijet doživljava značajne promjene.
Biolozi su obradili tzv. biljke pridošlice iz Novoga svijeta, kemičari su prezentirali projekt izrade baruta, matematičari predstavili slavne matematičare toga doba, fizičari razne zanimljive pokuse, a geografi izradili kartu Držićevih putovanja. Informatičari su napravili kratak dokumentarni film o društvenim događanjima u Držićevo doba koristeći najnoviji software.
Jedna skupina engleza proučavala je Middle English, druga načinila usporedbu života i djela Williama Shakespearea i Držića dok je treća pratila i dokumentirala rad na ostalim projektima nakon čega će napraviti zidne novine na hrvatskom i engleskom jeziku.
Nijemci su izradili plakate „Dubrovnik u Držićevo doba“ i „U ono vrijeme u Njemačkoj“ kada su živjeli Luther, Dürer i drugi. Filozofi su obradili najvećeg renesansnog hrvatskog filozofa Franu Petrića, psiholozi predstavili kognitivnu mapu psihološkog profila Marina Držića, a glazbenjaci predstavili Držića kao glazbenika. Skupina okupljena oko profesora tjelesnoga obradila je igre iz Držićeva doba.

Najveći broj učenika okupio se oko projekta u kojem su sudjelovali mentori iz hrvatsoga jezika, povijesti i likovne umjetnosti. Izvedena je jednočinka „Novela od Stanca“ za što su izrađeni renesansni kostimi u doba karnevala te scenografija. Nakon njih skupina latinaca izvela je kratku parodiju na mješavini hrvatskoga, latinskoga i talijanskoga jezika.