vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Prezentacija deficitarnih zanimanja

Metković, 20.3.2008. - Obrtnička komora DNŽ, Zavod za zapošljavanje – Područna služba Dubrovnik i Srednja škola Metković organizirali su prezentaciju deficitarnih obrtničkih zanimanja za učenike sedmih i osmih razreda s područja Metkovića, Kule Norinske i Komina.
U našoj županiji najtraženija su zanimanja ugostiteljske i građevinske struke pa vlada kroničan nedostatak kuhara, konobara, slastičara, zidara, tesara, limara i stolara. Stoga se navedenu populaciju želi motivirati za izbor tih zanimanja, tim više što će kasnije lakše naći posao, a i moguće su određene beneficije tijekom školovanja.
Na prezentaciji u Gradskom kulturnom središtu Metković je bila i Fani Kmetović koja u hotelsko-turističkoj tvrtki „Dubrovnik-Babin kuk“ upravlja ljudskim resursima. Došla je predstaviti projekt stipendiranja koji njezina tvrtka nudi budućim kuharima i konobarima.
– Mi nudimo mjesečnu stipendiju od 800 kuna i plaćenu praktičnu nastavu, s tim da stipendisti nakon završenog školovanja moraju kod nas raditi barem onoliko vremena koliko je trajala stipendija. Tijekom rada imaju mogućnost usavršavanja, a ako se pokažu dobrim radnicima, nakon odrađene stipendije, dobivaju posao na neodređeno vrijeme. Naš moto je da je čovjek ključ uspjeha u turizmu. – rekla nam je Fani Kmetović. To će, svakako, roditeljima olakšati školovanje djece koja ugostiteljstvo izaberu za svoj poziv i pružiti im određenu sigurnost u pronalaženju posla nakon školovanja.