vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Bez vojnih baza u Hrvatskoj

Metković, 19.3.2008. - Tema koja posljednjih dana uzbuđuje hrvatsku javnost jesu vojne baze NATO-a. Prašina se naročito podigla kada je MORH najavio izgradnju pomorske baze jugoistočno od Pelješca, no NATO-ovih vojnih baza na jugu Hrvatske, a ni drugdje neće biti – decidirano je izjavio general bojnik Drago Lovrić na tribini što se u ponedjeljak održala u Metkoviću.
U Zgradi političkih stranaka u Metkoviću održana je tribina pod nazivom „Hrvatska buduća članica NATO-a“. Na tribini su govorili general bojnik Drago Lovrić, vojni predstavnik RH pri NATO-u i Karel Kühnel, veleposlanik Republike Češke u RH. Tribina se održala u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te u suorganizaciji grada Metkovića.
Svrha tribine jest upoznati građane s prednostima, obvezama i odgovornošću koje Hrvatskoj donosi članstvo u NATO-u. General bojnik Lovrić naglasio je kako Hrvatska neće izgubiti suverenitet nad svojim teritorijem i vojnim odlukama jer ulaskom u NATO RH će odluke donositi ravnopravno, konsenzusom svih članica. Također je rekao kako je netočno da ulazak u NATO donosi više troškova nego koristi jer bi ostanak izvan NATO-a bio daleko skuplji, a posebno je istaknuo kako ulazak neće štetiti hrvatskom turizmu. Dokaz tome su turističke velesile Italija, Španjolska i Grčka koje su članice NATO-a. General bojnik Lovrić naglasio je kako NATO niti u jednoj zemlji članici ne planira praviti vojne baze, pa tako ni u Hrvatskoj. Izričito je naglasio kako bi se luka, koja se u zadnje vrijeme spominje u medijima, gradila za potrebe Ministarstva obrane RH sa svrhom opsluživanje Obalne straže. Prateći objekti služili bi za smještaj satnije mornaričkog pješaštva uz mogućnost prihvata dodatnih snaga angažiranih na protupožarnim aktivnostima jer naše oružane snage nisu u mogućnosti taj teren aktivno pokrivati iz Splita ili Pule. O gradnji te luke očitovat će se lokalna vlast.