vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Smeće drumom – financiranje šumom

Metković, 18.3.2008. - Nakon što su odmakli radovi na sanaciji odlagališta otpada Dubravica, tvrtka „Eucro“ iz Vinkovaca isporučila je prvu privremenu situaciju temeljem koje se izvođaču plaća obavljeni posao. To je nagnalo investitora „Metković“ d.o.o. za komunalne djelatnosti da na sastanak pozove sve jedinice lokalne samouprave koje su do sada koristile deponij. Sastanku su se odazvali grad Metković te općine Kula Norinska i Zažablje, dok predstavnici grada Opuzena i općine Pojezerje nisu došli.
– Ostali vjerojatno imaju kvalitetnije rješenje, jer oni koji nisu potpisali više neće moći deponirati otpad na Dubravici. Više nećemo ni pregovarati ni razgovarati niti će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost utjecati na tu odluku Grada Metkovića. Danas je otpad problem ne samo ovoga grada nego i čitave Republike Hrvatske jer da bi RH mogla ući u Europsku Uniju treba zadovoljiti određene standarde. – rekao je gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo.
Već smo pisali da su model financiranja postavili Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a temelji se na proporcionalnom udjelu korisnika deponija proizašlom iz broja stanovnika. Ponovimo, Fond sudjeluje s 45 posto, grad Metković s 37,28 posto, grad Opuzen s 7,85 posto općina Pojezerje s 2,99 posto, općina Kula Norinska s 4,67 posto te Općina Zažablje s 2,21 posto.
– Mislim da će grad Opuzen već sutra biti u velikim problemima, ali vas ja kao saborski zastupnik i gradonačelnik grada Metkovića uvjeravam da nećemo popustiti ni pod koju cijenu. Njihov dio financirat će grad Metković. Mi smo jedan od rijetkih gradova koji nema ni kune kreditnih zaduženja, ali ćemo se ako je potrebno zadužiti kada su u pitanju kapitalni projekti, među kojima je odlagalište otpada. – rekao je Gabrić.
Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević zna da je odlaganje otpada veliki problem pa su stoga i potpisali Ugovor. Iako općina Kula Norinska sudjeluje samo s 4,67 posto, tih 400 tisuća kuna za njihov skroman proračun predstavlja preveliku stavku. Stoga će se, kao općina od posebne državne skrbi, obratiti nadležnom Ministarstvu i Fondu za regionalni razvoj i tražiti pomoći za sufinanciranje radova.