vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Predavanje za pčelare

Metković, 17.3.2008. - Pčelarska Udruga „Kadulja“ iz Metkovića organizirala je predavanje što ga je održao dr. Zlatko Tomljanović s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Tema predavanja bile su hranidbene potrebe pčela u pripremi za prvu pašu te bolesti i zaštita pčela i njihovo prepoznavanje.
Tijekom izlaganja Tomljanović se osvrnuo i na razloge gubitka pčelinje zajednice u RH te hrvatsko pčelarstvo i pravnu regulativu EU. Kako je predavač i sam vlasnik 350 košnica te redovito obilazi teren, zbog čega je u stalnom kontaktu sa svim pčelarima u RH, predavanje je privuklo interes pedesetak neretvanskih pčelara.
– Ovakva predavanja znače jako puno svim pčelarima jer se tijekom druženja upoznaju, a osim novih saznanja na jednom mjestu razmjenjuju informacije te se na vrijeme informiraju. Što se tiče pčelarstva u RH, problema ima, ali je sveukupna situacija dobra. Bitno je što bolje odraditi trenutnu fazu prilagodbe za skori ulazak Hrvatske u EU kojoj prema dostupnim podatcima godišnje treba oko 200 tisuća tona meda. To znači da ćemo domaći med bez problema moći izvesti. – rekao nam je dr. Zlatko Tomljanović.
Jedan od problema u Hrvatskoj Tomljanović vidi u maloj potrošnju meda po stanovniku koja iznosi pola kilograma, dok se u Njemačkoj ili Francuskoj po glavi stanovnika troši šest do sedam kilograma meda. Kaže da treba raditi na podizanju kulture konzumiranja meda te da građani shvate kako med nije samo sredstvo koje se koristi u vrijeme prehlade, odnosno zimskog razdoblja, nego ga treba uzimati tijekom cijele godine.