vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Program zdravstvenog odgoja

Metković, 14.3.2008. - U Zgradi političkih stranaka održana je javna tribina „Zašto toliko borbe oko zdravstvenog odgoja?“ na kojoj je predstavljena udruga „Grozd“, široj javnosti poznata po svom prijedlogu zdravstvenog odgoja koji bi se trebao provoditi u osnovnim i srednjim školama.
Tribinu je organizirala Mladež HDZ-a Metković, a uvodno predavanje vezano za problematiku ovisnosti održala je specijalist školske medicine dr. Asja Palinić-Cvitanović. O zdravstvenom odgoju govorio je Ladislav Ilčić, koordinator izrade programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge „Grozd“ (Glas roditelja za djecu), a dr. Ivan Ćelić, zaposlen u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, osvrnuo se na učestale suicide djece školske dobi te način na koji ih mediji prate.
Udruga „Grozd“ osnovana je 2006., a osnovala ju je skupina roditelja u svrhu unaprjeđivanja kvalitete odgoja djece i poboljšanja položaja obitelji u suvremenom društvu.
– Udruga je izradila i Prijedlog zdravstvenog odgoja koji je, unatoč tome što ga je povjerenstvo za zdravstveni odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ocijenilo najboljim, često u javnosti osporavan, iako je dobio potporu od preko dvadeset tisuća hrvatskih građana. Program zdravstvenog odgoja Udruge GROZD nije program koji je izradila Katolička crkva. On se temelji na općeljudskim vrijednostima. Potporu su mu uz Katoličku dale Pravoslavna i neke protestantske crkve te Islamska zajednica, a izradili su ga ugledni hrvatski znanstvenici. Središnji dio programa zauzima dio u kojem se govori o ljudskoj seksualnosti. – rekao je Ladislav Ilčić koji je na tribini govorio upravo o tom djelu programa.
Na kraju tribine Ilčić je pozvao nazočne da daju potporu Udruzi jer, kako ističe, sa programom „Grozda“ slaže se preko osamdeset posto hrvatskih građana. Program zdravstvenog odgoja Udruge eksperimentalno će se provoditi ove školske godine od ožujka do lipnja u osam osnovnih i šest srednjih škola u Hrvatskoj.