vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Sanacija napreduje predviđenim tempom

Metković, 11.3.2008. - Prošlo je nešto više od mjesec dana otkad je vinkovački „Eucro“ započeo radove na sanaciji Gradskog odlagališta otpada „Dubravica“. Otišli smo na Rep i tamo zamolili voditelja gradilišta Marija Mlinara da nam kaže u kojoj su fazi radovi.
– Radovi teku predviđenom dinamikom. Smeće je poravnato u projektom predviđene gabarite, a na jednom dijelu navezena je zemlja. Prije par dana započeli smo raditi obodne putove i izgradnju nove plohe za prihvat otpada. Na terenu se tek počinje nazirati da se nešto događa, a vidljiviji zahvati zamijetit će se za oko mjesec dana, kada će se stare zbijene naslage otpada prekriti zemljom i odgovarajućim folijama, čime će se spriječiti procjeđivanje vode i zagađenje podzemlja.

       Odlagalište početkom veljače 2008.
  Odlagalište na Repu osim grada Metkovića koriste i grad Opuzen, općina Kula Norinska, općina Pojezerje i Općina Zažablje. Ukupni troškovi sanacije iznosit će s PDV-om 12.639.197,32 kn, a snosit će ih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 45 posto, Grad Metković u iznosu od 37,28 posto, Grad Opuzen u iznosu od 7,85 posto, Općina Kula Norinska u iznosu od 4,67 posto, Općina Pojezerje u iznosu od 2,99 posto te Općina Zažablje u iznosu od 2,21 posto. Do tih odnosa došlo se temeljem popisa stanovništva iz 2001. Hoće li sve strane preuzeti svoje obveze i pristati na predviđeni model financiranja znat će se 18. ožujka, kada bi se sporazum između korisnika trebao i službeno potpisati. Inače, stav Gradskog vijeća grada Metkovića jest da se svima onima koji tada ne potpišu sporazum zabrani dovoz otpada na odlagalište.
Vidikovac na Repu
  Kad početkom 2009. sanacija odlagališta bude dovršena i dalje će se nastaviti s odlaganjem otpada, ali pod strogo kontroliranim uvjetima. Prvi sloj otpada prostirat će se na površini od oko 12.000 metara četvornih. Kada on dostigne predviđenu visinu prekrit će se zemljom i folijama te nastaviti odlaganje na sljedećim slojevima koji će biti sve mane i manje površine. Voda, što će se tijekom eksploatacije procjeđivati kroz aktivni sloj, obodnim kanalima dolazit će u pročišćivače te pročišćena vraćati na vrh i vlažiti otpad kako bi se pospješila njegova razgradnja. Kada se na kraju eksploatacije odlagališta položi posljednji sloj otpada, tako stvorenu uzvisinu će se zatrpati zemljom i ozeleniti.