vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Azbest i dalje prijeti

Metković, 11.3.2008. - Udruga „Lijepa naša“ iz Ploča na više adresa poslala je e-mail koji započinje rečenicom „Ljudi, nama je u Pločama potrebna pomoć.“
Kada je prije godinu dana uz Gradsko groblje u Pločama pronađeno 60 velikih vreća čistog azbestnog praha Udruga je podnijela prekršajnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Nakon što je sve to dospjelo u medije vreće sa groblja su nestale, ali još i danas iza stare tvornice Azbest u pokidanim vrećama stoji oko 300 tona plavog i sivog azbestnog praha pa azbestne čestice vjetar raznosi na sve strane. Analizom je utvrđeno da je tvar u vrećama kraj groblja i u onima kraj tvornice identična.
Ovih dana Državo odvjetništvo je odbacilo prijavu protiv odgovorne osobe iz firme koja je kupila bivši Azbest jer se utvrdilo da nema dokaza da je netko iz te firme sporne vreće odložio kraj groblja te da se azbest uz tvornicu nalazio u trenutku kada je ona prodana novom vlasniku. Ne ulazeći u valjanost takve odluke ostaje pitanje što sa tim silnim azbestom što i dalje leži na otvorenom, a čije se sitne čestice lako šire zrakom izazivajći teška oboljenja. Stoga Udruga „Lijepa naša“ moli sve građane da im savjetuju komu i u kakvoj formi se dalje mogu žaliti u inozemstvu. Više informacije možete vidjeti na njihovome blogu.