vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Dan logopedije

Metković, 8.3.2008. - Šestog ožujka u cijeloj Europi obilježava se Dan logopedije koji se ove godine održao po motom „Logopedi pomažu!“. Toj europskoj manifestaciji drugi put službeno su se priključili i hrvatski logopedi.
U dolini Neretve koordinator navedene manifestacije bila je prof. Aninka Mateljak, logoped u OŠ Stjepana Radića. Ona je 5. ožujka, gostujući na lokalnom radiju, kao uvod u ostala događanja održala edukacijsko predavanje kojim je pojasnila djelatnost i značaj logopedije, uzroke poremećaja te važnosti ranog otkrivanja i tretmana navedenih teškoća. Na sam Dan logopedije u OŠ Stjepana Radića „otvorena su vrata“ tj. dežurni telefon na koji su svi zainteresirani mogli postavljati pitanja dežurnim logopedima Aninki Mateljak i Anti Ujduru.
– Najčešći uzroci artikulacijskih poremećaja mogu biti gubitak sluha, intelektualno zaostajanje, odstupanje u građi ili funkciji artikulacijskih organa, loš govorni uzor, loš fonematski sluh i govorna zapuštenost. U Hrvatskoj je problem što na 10.044 stanovnika radi jedan logoped pa je to nizak prosjek u odnosu na većinu europskih zemalja. Pokazalo se i to kako u razvojnom periodu 20 posto do 25 posto djece ima neki od poremećaja u području glasovne i jezične komunikacije, ali i kako su sve većem broju odraslih osoba logopedske usluge neophodne, primjerice nakon infarkta. Zbog toga očita je važnost razvoja i podrške logopedske djelatnosti u Hrvatskoj. – kaže Aninka Mateljak.
Hrvatsko logopedsko društvo broji 448 članova, no svi logopedi nisu članovi Društva. Najčešće rade u sustavima zdravstva, odgoja i obrazovanja te socijalne skrbi. Na području Metkovića, Kule Norinske, Opuzena i Pojezerja jedan logoped pokriva pet škola.