vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Lađari pokrenuli niz projekata

Metković, 28.2.2008. - Nakon Izborne skupštine „Udruge lađara Neretve“ održane u siječnju, novo rukovodstvo na čelu s novim predsjednikom Markom Marušićem započelo je s ozbiljnim pripremama kako bi „11. Maraton lađa na Neretvi“ protekao u najboljem redu. Nakon prvog sastanka Organizacijskog odbora održana je i prva konferencija za medije.
Na početku konferencije Marko Marušić je izvijestio da su određeni ljudi koji će biti zaduženi za pojedina područja djelovanja. Za glasnogovornika Udruge i Maratona izabran je prof. Hrvoje Manenica, ravnatelj muzeja Narona i jedan od lađara „Domagojevih gusara“ iz Vida. Idejni začetnik maratona Milojko Glasović imenovan je generalnim menadžerom, a svih osamnaest članova Organizacijskog odbora dobit će posebna zaduženja.
Tijekom konferencije novinari su upoznati s različitim aktivnostima koje su poduzete u proteklih mjesec i pol dana, a novost je da će se lađari predstaviti i izvan granica Hrvatske.
- Prvi put lađa i trupa, dva tradicionalna neretvanska plovila, bit će predstavljena na Svjetskom festivalu mora i mornara što će se održati u francuskom Brestu u srpnju. Na tom festivalu Hrvatsku će predstavljati jedanaest ili dvanaest tradicionalnih plovila. Lađari će demonstrirati četiri načina plovidbe lađom, tri tradicionalna: na parić, na idro i lancanje te, naravno, natjecateljski način veslanja. Za trupu će biti prikazan samo način izrade. Da bi neretvanski ugođaj u Brestu bio potpuniji prezentirat će se i tradicionalna neretvanska kuhinja.
Konferenciji je nazočio i mr. sc. Mladen Marinović, voditelj katedre „Sportovi na vodi“ Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i kinezologije Sveučilišta u Splitu te direktor hrvatske kajakaške reprezentacije na mirnim vodama. Govorio je o znanstvenim radovima što su nastali u protekle četiri godine, koliko sa stručnog aspekta on prati Maraton. Tako će Maraton na Godišnjem kongresu Europskog koledža sportskih znanosti u Estorilu u Portugalu biti predstavljen znanstvenim radom pod nazivom „Frekvencija srca kao mjerilo energetske zahtjevnosti Maratona lađa“. Na Ljetnoj školi pedagoga kineziologa u Rovinju prezentirat će se stručni rad „Metodološki pristup razvoja sportske forme za Maraton lađa“.