vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Neretva stabilno - nisko

Metković, 25.2.2008. - Kad je u srpnju 2003. na Neretvi u Metkoviću izmjereno 50 cm govorilo se da je to najniži vodostaj u posljednjih osamdesetak godina, otkad se obavljaju mjerenja. Ovih dana se ponavlja ista priča, samo što nije ljeto i suša.
Da se sa vodnim režimom rijeke Neretve nešto događa poznato je već duže vrijeme. Neprijeporno je da na njega utječu klimatske promjene, no isto tako je sigurno da je sliv Neretve nepovratno izgubio mnoge vode koje se kroz projekt „Gornji horizonti“ preusmjeravaju na druga mjesta. Rezultat je vidljiv prostim okom. Ne treba biti stručnjak da bi se utvrdilo kako rijeka gotovo miruje (osim što za plime „teče“ uzvodno) te da trenutno o vodoprivrednom minimumu od 50-80 m3 vode u sekundi nema ni govora. Čak niti sada u zimsko vrijeme. Na temelju čega (kojih/čijih voda) se zasnivaju projekti o navodnjavaju doline Neretve kad nam je more u Metkoviću ovih dana tik pod površinom rijeke?
Čudno je da stanovnici doline, od kojih većina živi od poljoprivrede, to ne vide, ne žele vidjeti ili ne razumiju. Možda misle da su dosadašnja upozorenja kroz tekstove u medijima strašila zelenih, koji bi im samo nametali raznorazna ograničenja i solili pamet. A možda je gospodarska perspektiva doline Neretve baš u jednoj velikoj solani?