vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Prosvjed zbog prometnog kolapsa

Metković, 20.2.2008. - Prometni kolaps koji je nastao zbog rekonstrukcije Rogotinskog mosta i radovima oko tunela na Čeveljuši najviše je pogodio stanovnike Podrujnice i okolnih mjesta. Starom Napoleonovom cestom kao da nitko od mjerodavnih nije prošao prije nego je donio odluku da se stotine cisterni i tegljača njome koristi kao zaobilaznicom. Stoga su gorčeni stanovnici Matijevića, Momića i Podrujnice jučer u 12 sati organizirali prosvjed i nakratko zatvorili promet.

– Mi prosvjedujemo jer nam je naš ministar Kalmeta uputio ekološke bombe, odnosno cisterne koje se nelegalno kreću ovom cestom. U našoj neposrednoj blizini je ornitološki rezervat Orepak, tu je i Norin koji je samo 10 metara od ceste kojom svaki dan prolazi i preko 200 cisterni. Jednom riječju katastrofa. Zato smo mi odlučili dati malo glasa jer se čini da je i Kosovo prišnije, ali meni i nama koji ovdje živimo nije. Ljudi su naprosto zarobljeni u svojim kućama i po par sati ne mogu izaći autom iz svojih dvorišta. Kasni se na posao, u školu, a ne daj Bože potreba za Hitnom. Neki dan se ditetu zabilo drvo u oko, a za 9 kilometara do Hitne u Metkoviću tribala su tri sata. Pozivamo ministra Kalmetu da ovu ludost sanira u roku od 24 sata, a što će napraviti nas ne zanima jer je on debelo plaćen za posao koji bi trebao obavljati i njegovo je da to riješi. Neka iskoristi HŽ i cisterne s opasnim teretom željeznicom preveze u BiH. – rekao nam je Tino Ćelić, predsjednik ekoudruge „Život“ koja je organizirala prosvjed.

Stanovnici spomenutih mjesta, uputili su zahtjev Hrvatskim cestama u kojem traže da se promet tom dionicom regulira jednosmjerno. Traže premještanje semafora na Kulu Nornsku i na izlaz iz Podrujnice kako bi se, na toj 5 km dugoj dionici, teški kamioni puštali jednosmjerno dok bi osobna vozila mogla prolaziti normalno. Također traže da se za prolaz cisterni otvori GP Crveni Grm, koji je od Malog Prologa udaljen svega 800 metara.